Savez za Defanzivno Streljaštvo - IDPA

International Defensive Pistol Association

FORMAT MEČEVA

Defanzivni Scenario i Standardne Vežbe su osnova za sve IDPA mečeve, ali broj, vrsta i raspored meta, pozicije i daljine gađanja i detalji vežbe mogu se značajno razlikovati od meča do meča.

Jedna od posebnih karakateristika kod IDPA takmičenja, je to što ćete retko dva puta naići na isti sadržaj stejdža. Kako je većina scenarija izvučena iz životnih situacija i događaja koji su se, ili bi se zaista mogli dogoditi, moguće situacije su beskonačne. Svaki stejdž je jedinstven i to održava svaki meč svežim i novim sa različitim izazovima i zabavom.

Mečevi mogu biti u dve kategorije, formata: Scenariji samoodbrane (defanzivni scenario) ili Standardne vežbe. Scenariji samoodbrane su simulacije stvarnih ili mogućih sukoba u stvarnom svetu.

Ovi scenariji obično zahtevaju gađanje na daljinama 3 – 20 jardi (2,7 do 18,2 metara) i često zahtevaju od strelca da promeni poziciju iz koje će gađati i gađa iz nestandardnih pozicija.

Standardne vežbe ne pokušavaju da simuliraju situaciju potencijalne pretnje, već su dizajnirane da testiraju specifične veštine gađanja i rukovanja oružjem. IDPA mečevi nude različitost i istinski testiraju i tačnost i brzinu. Fizičko stanje strelca nije dominantan faktor u vezi sa vašim učinkom na IDPA meču.

SAMOODBRAMBENI FORMAT – DEFANZIVNI SCENARIO

Većina stejdževa na IDPA takmičenjima spada u ovaj format. IDPA se zasniva na odbrambenom gađanju i dizajneri takmičenja pokušavaju da simuliraju scenarije u kojima biste bili primorani da koristite svoje oružje da branite svoj život ili drugoga. Mogući scenariji koji se mogu videti na takmičenjima uključuju da ste se zatekli u pljački prodavnice, pokušaju razbojništva na vašu kuću, krađe automobila, pljački banke, pružanja otpora upotrebom vatrenog oružja prilikom izvršenja službenog zadatka kao policajac i još mnogo toga. Mnogi scenariji su izvučeni iz novinskih i TV izveštaja.

Drugi su dizajnirani iz mašte IDPA dizajnera stejdževa.

Na defanzivnim stejdževima ćete morati da gađate mete iz nezgodnih ili teških pozicija. Možda ćete morati da gađate mete iz automobila ili pored njega, da se krećete od tačke do tačke dok gađate, da skačete sa stolice ili kreveta ili gađate dok sedite.

Mogući scenariji se menjaju sa svakim novim mečom. Možda nećete ni povlačiti vaše oružje iz fatrole, iako to uključuje većinu stejdževa na takmičenjima. Oružje možete izvući iz fioke radnog stola ili pregrade za rukavice u vašim kolima, fioke noćnog ormarića, ispod pulta ili iz torbe. Sve ovo se kombinuje kako bi stejdževi bile jedinstveni i izazovniji za svaki meč.

STANDARDNI FORMAT VEŽBE

U standardnim vežbama od vas se zahteva da izvedete osnovne elemente gađanja kao što su potezanje oružja, nišanjenja i kontrola okidača bez složenijih odluka i pokreta potrebnih u defanzivnom format.

Standardne vežbe su obično dizajnirane sa ograničenim, malim brojem meta i zahtevaju malo ili nimalo pokreta. Ključno je da se testiraju specifične veštine kao što su gađanje samo jačom rukom, gađanje samo slabijom rukom, jednostavno izvlačenje i gađanje, preciznost na kratkim i većim daljinama i osnovno kretanje tokom gađanja.

Standardne vežbe pomažu strelcu, takmičaru da proceni svoj nivo veštine i uoči oblasti na kojima bi mogao da radi na poboljšanju. Oni obezbeđuju baznu osnovnu koja je važna za kontinuirani razvoj streljačkih veština koje ne samo da će poboljšati vaš učinak u meču, već će se preneti u vaš svakodnevni život ako ikada budete morali da koristite vatreno oružje u samoodbrani.

0
    0
    Vaša korpa